tiistai 5. syyskuuta 2017

Yrittäjän päivä


Kävimme tänään luokkalaiseni kanssa tutustumassa Jyväskylän Velvet parturi-kampaamoon.
Velvet on saanut alkunsa 2007 Helsingistä, jonka jälkeen laajentui Jyväskylään, nousten yhdeksi suosituimmista liikkeistä. Haastattelimme yrittäjiä Marko Latva-Karjanmaata ja Jani Myllyahoa. Liikkeessä on myös yrityksen sisäisiä yrittäjiä.

Marko Latva-Karjanmaa on käynyt muutaman vuoden lukiota, jonka jälkeen päätti siirtyä opiskelemaan Jyväskylän ammattiopistoon hiusalalle ja valmistui  -97. Käytyään armeijan -98 hän aloitti heti yrittäjän uransa, sillä siihen aikaan ei ollut oikeastaan mahdollisuuksia työllistyä muuten kyseisellä alalla.
   Käy tällä hetkellä yrittäjän ammattitutkintoa Intotalolla. Tietoa yrittäjyydestä saanut eniten kirjanpitäjältään ja  muilta yrittäjä kavereiltaan. Verkostossa oman alan kolleegat, kouluttajat, muun alan yrittäjät ja ihmiset.
   Hyviä puolia yrittäjyydessä on itsemääräämisoikeus ja mahdollisuus tehdä niin paljon tai niin vähän töitä kuin itse haluaa, mahdollisuus oikeastaan tienata niin paljon kuin tahtoo säätelemällä juuri omaa työntekoaan. Yrittäjyys on hyvin kuriinalaista, oman itsensä johtamista, ja itsetuntemusta millainen on itse toimijana ja yrittäjänä. Latva-Karjanmaa suosittelee  yrittäjyyttä jokaiselle, yksi idea voi muuttaa elämän. Toimii myös ID-hair Finland kouluttajana, ammattitaidon ylläpitoa tulee myös samalla, kun opettaa toista. Kiinnostus alan eri ilmiöihin, matkustaminen, joka vuotinen reissu Lontoon messuille pitävät ammattitaitoa yllä.


Jani Myllyaho on käynyt Korpisen yksityisen hiusmuotoilukoulun 2010, häneltä löytyy myös amk tutkinto. Toiminut 6 vuotta yrittäjä joista 4,5 vuotta Velvetissä, sitä enne puolitoista vuotta työskennellyt työntekijänä. Toimii myös ID-hair Finlandin kouluttajana.
   Käy tällä hetkellä yrittäjän ammattitutkintoa Intotalolla yhdessä Marko Latva-Karjanmaan kanssa. Tietoa yrittäjyydestä saanut mm. toisilta yrittäjiltä, netistä, ystäviltä, vanhemmilta, joista muodostuu kokonaisuudessa verkosto.Verkostoon kuuluvat esim. alan tukkurit, koulutusorganisaatiot, muut yrittäjät, rahoittajat, valmennuskoulutukset, kurssit ja ely keskus. Myös koululta monipuolista yrittäjätietoa vrt. kaikkien eri alojen yrittäjiin ja isoihin ja pienyrityksiin. Aloittanut yrittäjänä, koska saa määritellä oman vapauden vastuun rajoissa, kuinka paljon/ vähän töitä tekee, saa tehdä asiat niinkuin itse haluaa, mielenkiinnon vuoksi ja oma liike ollut aina haaveena, jota kohti aiemmin tähdännyt. Toiminimen allakin joutuisi menemään ns. jonkun muun mukaan ja halu luoda omanlaisensa yrityksen.
   Hyviä puolia yrittäjyydessä on mm. vastuun/ vapauden jakaminen, kukaan muu ei määrittele tekemistä, ajan käyttöä, oman elämän ja yrityksen luominen. Myllyaho ei näe huonoja puolia yrittäjyydessä. Ammattitaitoaan hän pitää yllä somen kautta, kouluttautumalla lisää, kouluttamalla itse, seuraamalla ajankohtaisia trendejä, muotia, musiikkia, taidetta ja olemalla avarakatseinen esim. tekemällä sellaista mistä itse ei niinkään välitä hiusilmiönä.
   Yrittäjälle hyviä piirteitä on avoimuus uutta kohtaan, ympäristön huomioon ottaminen, avarakatseisuus, rohkeus, epävarmuuden sietäminen ja riskien ottaminen. Hyvä yrittäjä myös tahtoo kehittää, kehittyä ja uskaltaa. Myllyaho suosittelee yrittäjyyttä ehdottomasti.

Kiitos paljon yrittäjille lämpimästä vastaanotosta ja mukavasta päivästä!

 

Rakkaudella Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti